SportElit

Tudástár

A squash 10 alaptétele
 
Ideális esetben az alaptételek annyira beidegződnek, hogy ösztönösen tudod majd alkalmazni őket játék közben nagy fizikai és mentális nyomás alatt is. A squash pályán húsz perc intenzív játék elég ahhoz, hogy kényelmessé és könnyelművé váljunk. A legjobb játékosokkal is gyakran előfordul amikor nyomás alatt játszanak, hogy egy vagy több alapszabályt elmulasztanak, ami kedvezőtlen következményekkel járhat. Egy átlagos játékosnak meglehetősen nehéz mindig emlékeznie az alapszabályokra és játék közben alkalmazni is azokat. Folyamatosan törekednünk kell az alaptételek betartására, sok gyakorlás kell hozzá, hogy beépüljön a technikánkba. Ne aggódj, ha egyből nem megy, kezdj el tudatosan edzeni és ne csak játssz!
 
1.Megfelelő hosszúságú egyeneseket üss!
Akkora erővel üsd meg a labdát, hogy az a szerva-négyzet mögött pattanjon le. A labda nem érheti pattanás előtt az üveget vagy az oldalfalat. Az egyenes ütés akkor tökéletes, ha egy pattanást követően  a labda elhal a pálya hátsó negyedében.
 
2.Célozd a hátsó sarkokat!
Egy jól kivitelezett egyeneshez hasonlóan, az alapütések használatakor a két hátsó sarok valamelyikét kell célba venni.
 
3.Tarsd a labdát az oldalfalakon!
Egyenes ütéseknél a labda egy lábnyinál jobban ne távolodjon el az oldalfaltól. Nyomás alatt nem mindig sikerül ezt betartani, de a cél mindig ez legyen.
 
4.Zárj vissza középre!
Minden ütésed után a lehető legrövidebb idő alatt vissza kell térni a pálya közepére. A T-pontból az ellenfeled összes ütése visszaadható, innen a legtávolabbi labdák is elérhetővé válnak.
 
5.Folyamatosan figyeld a labdát!
Gyakran nehéz a saját és az ellenfél által megütött labdák folyamatos követése, de ez csak gyakorlás kérdése. Amikor megjátszod a labdát, ne emeld fel a fejedet túl hamar, várd meg ütésed eredményét. Ha a labdát egészen az ütőddel való érintkezésig követed, akkor sokkal valószínűbb, hogy annak közepével fogod eltalálni és nem mozdulsz ki idő előtt az ütésből.
 
6.Mozgasd az ellenfeledet!
Elég egyértelmű, hogy a labda ellenfeled kezébe való visszaütése nem túl célravezető. A pálya hátsó részéből kétfalas boasttal futtasd meg, középről pedig ejtéssel vagy boasttal tudod előremozgatni.
 
7.Röptézz, ha tudsz!
Röptével nyomás alá tudod helyezni az ellenfeledet. Ez nem azt jelenti, hogy mindent röptézz le és nyerőt üss belőle, hanem ha van lehetőséged röptézni, akkor azt használd ki. Ez nem feltétlenül nyerő ütés, sokkal inkább egy gyors ütemű egyenes- vagy keresztlabda. Ezáltal ellenfelednek kevesebb ideje lesz visszamenni a T-pontra és felkészülni a következő ütésre.
 
8.Tudd, mikor kell kivárni az ütéseddel!
Ütésed visszatartásával ellenfeled csak találgatni tud, hogy boastot, egyenest vagy keresztet fogsz ütni. Ez egyfajta ritmusváltás a játék menetében. Röpténél viszont értelmetlen kivárni, ott legtöbbször előbb kell letámadnod a labdát.
 
9.Váltogasd a ritmust!
Ez a taktika győzelmet érhet a squashban. Egyszerűen annyit jelent, hogy hirtelen felgyorsítod egy egyenesedet, majd közepesen erős egyenesekre váltasz, vagy ejtéseket kombinálsz erőteljes egyenesekkel. Így a játékod kiszámíthatatlanabb lesz, amivel megzavarhatod  az ellenfelet.
 
10.Rövidíts!
Ellenfeled futtatását elsősorban ejtésekkel tudod elérni. Elsőre lehet, hogy sokszor fogod aláütni, de ne add fel, ilyenkor érdemes inkább magasabb ejtésekkel próbálkozni, nem pedig teljesen feladni a pálya első részét. Nem kell feltétlenül rövidíteni, amikor ellenfeled pozíciót veszít, mert elképzelhető, hogy egy egyenes- vagy kereszt ütés hatékonyabb megoldás, de fegyvertárad teljességéhez szükséged van az ejtésekre.
 
 
 
Stratégiai Útmutató
 
A mai profi játékosok rendkívül kevés hibát követnek el. A következő stratégiai útmutató segít a nem kikényszerített hibák kiküszöbölésében:
 
 
Innen  –  TÁMADJ
 • Ejtés
 • Rövid boast és fordított boast (angel + reverse)
 • Gyilkos ütés – nick, vagy két lepattanás
Ha a labda ezen a területen pattan, az az ellenfél gyenge ütését jelzi, tehát TÁMADJ!
 
 
Innen  –  VÉDEKEZZ
 • Kiemelés – elölről
 • Kereszt ütés – magasan (oldalról)
 • Széles (kerülő) ütés – közepesen, magasan (oldalról, hátulról)
 • Boast – hátulról
Most igazán bajban vagy!  JÁTSSZ AZ IDŐÉRT – emeld ki a labdát, hogy legyen időd visszatérni a T-re.
 
 
Innen  –  HELYEZZ NYOMÁST AZ ELLENFÉLRE
 • Széles (kerülő) ütés – kemény hosszú ütések hátra
 • Kereszt ütés – 1-3 sarkok a tin fölött
 • Rövid boast (angel)
 • Ejtések
Ilyenkor kell az ellenfelet nyomás alatt tartani, mozgatni, és felesleges kockázatvállalás nélkül távol tartani a pálya középső részétől.
 
 
Mindannyian egyedi játékosok vagyunk, és jellemzően másképp játszunk. A fent vázolt stratégia célja a meggondolatlan „öngyilkos” ütés elkerülése a jó százalékban működő ütésekre való ösztönzés, ugyanakkor a személyes tehetség és kaland beépítése ebbe a kimerítő játékba, mely alkalmazott fizikai geometrián alapul.
 

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Regisztráció